Banyan Foundation

Tibet & Malawi

Tibet: een school, een klooster, een ziekenhuis

In samenwerking met lama Jigme Namgyal is de Banyan Foundation actief op het gebied van educatie en gezondheidszorg in Tibet.

Zo ondersteunen we de educatie van kinderen het klooster Tratsok en het ziekenhuisje dat verbonden is aan dit klooster.

De Banyan Foundation heeft als doel om de gezondheidszorg te ondersteunen en de Traditioneel Tibetaanse Geneeskunde te behouden en meer bekendheid te geven. Dit doet zij onder andere door het ondersteunen van educatie op dit gebied. De Tibetaanse geneeskunde is een eeuwenoud, diepgaand systeem dat al sinds de 8e eeuw beoefend wordt. Het is een holistisch systeem. De theorie en de technieken komen uit het ouder India, Perzië, Griekenland en China en zijn vermengd met boeddhistische kennis.

De Banyan Foundation is van mening dat de Tibetaanse en de Westerse Geneeskunde prima naast elkaar kunnen bestaan en elkaar kunnen aanvullen en versterken.

Malawi: een school en een water pomp

De gebieden waar vooral hulp nodig zijn gezondheid en educatie: Omdat er veel tijd nodig is om water te verzamelen is er voor de meisjes minder tijd om naar school te gaan. Het water wordt niet alleen steeds schaarser maar is ook steeds meer vervuild, met als gevolg dat de kinderen zien worden en niet naar school kunnen.

Het is een algemeen feit dat onderwijs van essentieel belang is, vooral voor meisjes, omdat zij kun kennis weer over zullen dragen aan hun kinderen vooral als die nog jong zijn.

Het is voor een ziek kind uiteraard niet mogelijk om naar school te gaan, of om zich te concentreren op de leerstof. De kleine school heeft wel een watersysteem, maar dat is lang niet voldoende om alle kinderen van schoon water te voorzien, laatsten de rest van het dorpje. Het is daarom onze intentie om een gat te boren om een waterpomp aan te leggen, vlak bij de school, voor zowel de school als de rest van het dorpje.

© Foto’s door Antje Steenhuizen, Auke de Jong, Niels Hennekam en Hans Borgstein